Yhteishyvä
Liikunta

Intervallitreeni – kiireisen urheilijan työkalu

9.3.2016

Olihan työpäivä! Asiakkaat eivät tosiaankaan päästäneet minua helpolla. Niin ja sama meno jatkuu huomenna sillä seminaariesityksellä, jota en ole edes ehtinyt viimeistellä vielä loppuun asti. Niin ja ne matotkin pitäisi hakea sieltä pesulasta, kun ovat olleet siellä odottamassa jo muutaman päivän. Niin ja Kasperillakin on synttärit viikonloppuna, ja sinne pitäisi alkaa leipomaan – ja sitä ennen pitäisi ehtiä käydä vielä siellä Prismassa…

Niin ja… mites sen urheilun laita?

Sellaista se on. Kiire on meistä useimmille tuttua. Joskus se tulee jaksoissa, kun kaikki menot tuntuvat kasaantuvan päälle yhtä aikaa. Joskus kiire kroonistuu, kun esimerkiksi uraputkessa paahtavalla voi olla monta rautaa tulessa yhtä aikaa.

Urheilun ja oman hyvinvoinnin yhdistäminen kiireeseen on haasteellinen yhtälö. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, sillä tehokkaankin urheilusuorituksen saa vietyä loppuun yllättävän lyhyessä ajassa. Tässä kirjoituksessa yritän antaa neuvoja, millaisen urheilusuorituksen voi yhdistää kiireiseen aikatauluun.

Intervallitreenin ABC

Oli urheilusuoritus mikä tahansa, siihen liittyy olennaisesti kaksi asiaa: se, kuinka paljon jotakin tehdään ja se, kuinka kovaa jotakin tehdään. Hienommat nimitykset näille kahdelle asialle ovat volyymi ja intensiteetti, ja ne ovat erottamattomia siten, että molempia asioita ei voida tehdä yhtä aikaa. Jos siis aikoo tehdä jotakin paljon, sitä ei voida tehdä niin kovaa kuin pystyy – viiden kilometrin lenkkiä ei voi juosta niin kovaa kuin kintuistaan pääsee. Vastaavasti jos aikoo tehdä jotakin niin kovaa kuin pystyy, sitä ei voi tehdä kuin vähän – jos haluaa juosta niin kovaa kuin jaksaa, sitä ei voi tehdä kunnosta riippuen kuin noin 50-200 metrin matkan ennen kuin vauhti alkaa hiipua.

Yllä mainitsemistani esimerkeistä kiireen ja urheilun yhdistäminen liittyy jälkimmäiseen. Kun tekee jotakin urheilusuoritusta kovalla intensiteetillä, työn määrä on vähäinen ja urheilusuoritukseen käytetty aika on lyhyempi kuin pitkäkestoisessa, työmäärältään suuremmassa urheilusuorituksessa. Tämäntyyppinen liikunta sopii kiireiselle ihmiselle yhtä hyvin kuin liikunta sopii elämään.

Koska erittäin kovatehoista liikuntaa ei voi tehdä kuin lyhyen ajan, ei esimerkiksi yksi lyhyt, 100-150 metrin pikajuoksu käy vielä kovin kummoisesta treenistä. Niinpä kovatehoiseen treeniin tulee yhdistää sellaisia jaksoja, jolloin vastaavista kovista pyrähdyksistä palaudutaan, jotta samanmoinen rutistus voidaan tehdä useampaan kertaan. Urheilusuoritusta, jossa yhdistetään tällaisia kovatehoisia jaksoja ja matalamman tehon palautumisjaksoja kutsutaan intervallitreeniksi. Jotkut ovat saattaneetkin kuulla joskus mainittavan sanat ”hiitti”, tai virallisemmin HIIT, joka muodostuu nimen englanninkielisestä kirjainyhdistelmästä High Intensity Interval Training eli korkean intensiteetin intervalliharjoittelu.

Intervallitreeni voidaan tehdä monessa eri urheilumuodossa, mutta esimerkkeinä mainittakoon juoksu (juoksumatolla tai ulkona), (kunto)pyöräily, (sisä)soutu, hiihto, Cross Trainer (kuntosalilaite) ja uinti. Näin talvisin pyöräily ja juoksu ovat riskialttiita lajeja liukkauden vuoksi, joten sulan pinnan puuttuessa intervallitreenit on suositeltavampaa tehdä sisätiloissa.

Pyöräilemässä

Ennen intervallitreeniä – tai oikeastaan ihan mitä tahansa treeniä – on ehdottoman tärkeää lämmitellä, koska kylmät lihakset ovat alttiita loukkaantumisille, ja koska kovatehoinen liikunta on matalatehoiseen liikuntaan verrattuna lihaksille ja nivelille astetta suurempi rasitus. Esimerkiksi kovien juoksuspurttien aikana jalka tärähtää juoksuaskelien ansiosta voimakkaasti maahan, mikä rasittaa lihaksia ja niveliä voimakkaammin verrattuna maltilliseen juoksuun tai reippaaseen kävelyyn.

Sopiva aika lämmittelyn pituudeksi on 5-15 minuuttia, josta lyhyempi aika käsittää enemmänkin pyöräilyn ja soudun, joiden aikana lihaksiin ei kohdistu toistuvia iskuja. Myös vallitsevat olosuhteet ja oma vireystila vaikuttavat lämmittelyn pituuteen. On eri asia tehdä urheilusuoritus pakkasella kuin 15 asteen lämmössä tai sisätiloissa, joten talvisin lämmittelyyn vaadittava aika on pidempi. Jos lisäksi kokee olonsa olevan nuutunut, lämmittelyaikaa kannattaa pidentää, jotta ”heräisi” tulevaan urheilusuoritukseen paremmin.

Koska kyse on lämmittelystä, tulee sen aikana kehon lämpötilan nousta: pieni lämmöntunne tai hiki kertoo sen, että lämmittely onnistuu niin kuin pitääkin. Mitä tulee itse toteutukseen, niin loogisin tapa suorittaa lämmittely on tehdä sitä aktiviteettia, jota oltiin suunniteltu tehtäväksi intervallitreeneissä. Jos aikoo tehdä juoksuspurtteja, tasavauhtinen juoksu on paras tapa valmistautua intervallitreeniin. Halutessaan lämmittelyyn voi yhdistää esimerkiksi polvennosto– ja pakarajuoksua, joita ei voi kuitenkaan tehdä esimerkiksi pyörän satulassa.

Lämmittelyn jälkeen on vuorossa intervallien tekeminen, jota kuvailen seuraavaksi omakohtaisella esimerkillä.

Esimerkki intervallitreenistä

Henkilökohtaisesti en ole tehnyt pitkään aikaan kunnon intervallitreenejä, mutta pari vuotta sitten tein niitä enemmänkin kuntosalillani löytyvällä kuntopyörällä, jonka vastushaarukka on 1-25.

Aloitin intervallitreenin polkemalla viisi minuuttia tasaista ja rauhallista vauhtia vastuksella #12 eli noin puoliteholla. Lämmittely oli näin lyhytkestoinen, koska treenit tapahtuivat sisätiloissa, kyseessä on ”iskuton” laji ja koska pyöräilin ensin kuntosalille kaupungin halki noin kymmenen minuutin matkan polkupyörällä, jolla intervallitreenien tekeminen ei olisi onnistunut vaihteettomuuden takia.

Viiden minuutin lämmittelyn jälkeen aloitin intervallien tekemisen siten, että tein ensin kymmenen sekunnin kiihdytyksen samalla vastuksella, minkä jälkeen vaihdoin vastukseksi 20-25 yhteensä 20 sekunnin ajaksi. Tämän 30 sekunnin ajan poljin pyörällä niin kovaa kuin suinkin pystyin. 30 sekunnin tehopoljennan jälkeen vuorossa oli 1½ minuutin lepojakso, jonka aikana vauhti ja vastus oli sama kuin alkulämmittelyn aikana. Tämä kahden minuutin jakso oli yksi intervalli, jonka jälkeen vuorossa oli jälleen uusi kiihdytys ja lepojakso eli toinen intervalli. Näitä kovan ja matalan tehon jaksoja vuorottelin yleensä yhteensä kymmenen minuutin ajan.

Koko treenin kesto oli siis noin 15 minuuttia, josta kunnon tehotreeniä oli ainoastaan kymmenen minuuttia. Tämä 15 minuuttia oli kuitenkin riittävä aika siihen, että olin treenin jälkeen todella puhki.

Pidin treenien ajan päälläni sykemittaria, jonka piirtämistä sykekäyristä näkee hyvin intervallitreenien idean. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, viiden minuutin alkulämmittelyn jälkeen aloin tehdä intervalleja, joita tein viisi kappaletta (á 2 minuuttia) kymmenen minuutin aikana. Alkulämmittelyn aikana sykkeet eivät nousseet vielä kovin suuriksi, mutta ensimmäisen intervallin aikana ne lähtivät kohoamaan voimakkaasti. Viimeisen intervallin aikana syke oli jo yli 180 lyöntiä minuutissa. Kovatehoisen työn vaihduttua matalan tehon jaksoon syke alkoi taas laskea. Siksi sykekäyrä muistuttaa viiden minuutin jälkeen horisontissa näkyvää vuoristoa.

Intervallitreenin sykekäyrä

Intervallitreenin sykekäyrä

Näin jälkikäteen voin todeta, että aloitin taannoin intervallien tekemisen vähän liian rankasti. Muistan vieläkin, kuinka ensimmäisen intervallitreenin jälkeen keuhkoihini sattui ja kuinka kurkkuni oli kipeä parin tunnin ajan treenin päättymisestä. Myöhemmin nämä ongelmat poistuivat kehoni tottuessa intervalleihin, mutta se toimi hyvänä opetuksena jonkin aktiviteetin aloittamisesta.

Onneksi muiden ei tarvitse kokea näitä epämiellyttäviä tuntemuksia: jos siis haluaa alkaa tekemään intervallitreenejä, suosittelen totuttamaan itsensä niihin asteittain: alkuun voi tehdä alkulämmittelyjen jälkeen ihan vain yhden tai kaksi kovatehoista jaksoa, ja niitäkään ei tarvitse tehdä ihan täysillä. Kovatehoisen työn kesto voi olla lyhyempikin kuin tekemäni 30 sekuntia eli esimerkiksi 10-20 sekuntia. Vastaavasti matalan tehon jakson pituus voi olla alkuun pidempi, esimerkiksi kaksi minuuttia.

Myöhemmin kehon tottuessa ja kunnon karttuessa intervallien määrää voi lisätä hiljalleen esimerkiksi neljään-kuuteen kappaleeseen, kovatehoisten jaksojen kestoa voi pidentää 30-45 sekuntiin ja matalan tehon jaksoja voi lyhentää 1-1½ minuuttiin. 45 sekunnin kovatehoinen jakso tosin alkaa olla jo niin pitkä, että oikeasti kovaa tehoa on hankala pitää yllä niin kauaa. Kovatehoista jaksoa ei kuitenkaan tarvitse halutessaan tehdä niin kovaa kuin ikinä jaksaa, mutta idea on kuitenkin, että sydämen syke nousee kovatehoisten jaksojen aikana.

Yhteenveto

Koska intervallitreenit rasittavat hengitys- ja verenkiertoelimistöä rankemmin kuin matalasykkeiset urheilusuoritukset, on suositeltavaa, että vain perusterveet ihmiset tekevät niitä. Hengitys- ja verenkiertoelimistön (esim. sydän- ja verisuonitaudit) sairauksista kärsivien kannattaa pysytellä matalasykkeisessä liikunnassa, samoin raskaana olevien. Jos on ylipainoinen tai liikuntaan tottumaton, joutuvat nivelet koville juoksuintervallien tai yleensäkin juoksun aikana. Tällöin soutu, uinti ja pyöräily ovat juoksemiseen verrattuna parempia vaihtoehtoja lihasten ja nivelten kannalta. Oli tausta mikä tahansa, kannattaa lähteä maltillisesti liikkeelle, kun aloittaa intervalliharjoittelun.

Mitä tulee itse intervallitreenin toteutukseen, tässä alla on intervallitreenin nyrkkisäännöt:

 • 5-15 minuutin alkulämmittely
  • aktiviteetti, olosuhteet ja vireystila vaikuttavat lämmittelyn pituuteen
  • suositeltavaa tehdä sitä aktiviteettia, johon intervallitkin liittyvät
 • 2-12 minuutin intervalliosio (4-6 kappaletta intervalleja)
  • 10-30(45) sekuntia kovatehoista työtä eli kovavauhtista juoksua, pyöräilyä tms.
  • 60-120 sekuntia matalatehoista työtä eli kevyttä juoksua, pyöräilyä tms.
  • sykkeiden tulee nousta kovatehoisen jakson aikana ja laskea matalatehoisen jakson aikana
 • aloitus kannattaa tehdä maltillisesti
  • 1-2 intervallia
  • kovatehoisen jakson kesto 10-20 sekuntia, matalan tehon jakson keston ollessa 90-120 sekuntia
  • myöhemmin intervallien määrää voi lisätä tai kovatehoisten jaksojen kestoa voi pidentää tai matalatehoisteen jaksojen kestoa voi lyhentää

Alkulämmittelyt mukaan lukien intervallitreeniin kuluu aikaa siis 7-27 minuuttia, keskimääräisen treenin kestäessä ehkä noin 13-19 minuuttia. Suoritus on lyhytkestoinen, mutta sen verran rankka, että yhdestä kahteen intervallitreeniä viikossa on useimmille suositeltava määrä intervallitreenikerroiksi. Lyhyestä kestosta huolimatta intervallitreenejä tekemällä on mahdollista kohottaa kuntoa näinkin lyhyessä ajassa. Lisäksi suoritus kuluttaa yllättävän paljon kaloreita: intervallitreeniin liittyvä ilmiö on niin sanottu ”jälkipoltto”, jossa matalatehoisista, tasavauhtisista treeneistä poiketen kaloreiden kulutus jatkuu vielä useamman tunnin ajan treenin jo päätyttyä.

Juoksuun liittyen sopiva intervallitreeni voidaan tehdä esimerkiksi portaissa, jos oma asumismuoto on kerrostalo. Silloin matka treenipaikalle on hyvin lyhyt. Kun juoksee tai harppoo portaita ylös, kyseessä on kovatehoinen jakso. Kun kävelee portaita alas tai kulkee kerroksia alaspäin hissillä, kyseessä on vuorostaan matalan tehon jakso. Kovatehoisen jakson pituutta voi säädellä vähentämällä tai lisäämällä kivuttavien kerrosten määrää. Alkulämmittelyksi voi kävellä pariin-kolmeen kertaan koko talon portaat ylös-alas. Porrasintervallit toimivat myös hyvänä vaihteluna tasamaalla tehdyille juoksuintervalleille, sillä niissä pakaralihakset joutuvat tekemään enemmän töitä.

Porrasjuoksu

Jos tavoittelee puolimaratonissa hyvää aikaa tai haluaa kehittää yleisesti kestävyyskuntoaan, tulisi harjoitusohjelman sisältää mielellään muitakin kuin intervallitreenejä, jotka muodostavat yleensä pienen osan kestävyysurheilijoiden treeniohjelmasta. Intervallitreenit ovat kuitenkin hyvä lisä mihin tahansa kestävyysurheilun treeniohjelmaan tai ihan vain yleisesti liikunnasta nauttiville ihmiselle -ja kuten tässä kirjoituksessa oli puhe, kiireen kanssa kamppaileville, mutta silti urheilemaan hamuaville henkilöille.

Kun treenaa kuntosalilla kiireen painaessa päälle, toteutus on hieman erilainen kuin mitä tässä kirjoituksessa on kuvailtu. Tästä asiasta taidan kertoa kuitenkin lisää joskus myöhemmin.

Aiheeseen liittyvät

2 kommenttia

 • Vastaa Heini P 13.3.2016 klo 17:26

  Kiitos tästä informatiivisesta postauksesta.
  Lehdenjakajana kipuan rappusia joka yö ja mietinkin juuri viime yönä intervallin ja työn yhdistämistä.
  Tällä saan taas tapettua pari kärpästä yhdellä iskulla 🙂

  • Vastaa Olli Haataja 14.3.2016 klo 0:04

   Kiitos itsellesi kommentista! Mukava, jos näistä kirjoituksista saa piristystä tai inspiraatiota omiin liikuntatottumuksiin =)

  Jätä vastaus