Yhteishyvä
Liikunta

Kahvakuulapainotteinen treeniohjelma aloittelijalle

3.1.2016

Uusi vuosi. Uudet kujeet. Uudet lupaukset.

Uusi kahvakuulien hyödyntämiseen pohjautuva treeniohjelma, jonka voit ottaa tästä käyttöösi ihan ilmaiseksi.

Tänä sesonkina ollaan kunnossa, tai ainakin tullaan kuntoon, joten lähdetään pidemmittä puheitta tutustumaan kahvakuulaurheilun saloihin!

Johdanto

Kahvakuulaharjoittelu on ihmisen luontaisia liikeratoja hyödyntävää, niin sanottua vapailla painoilla tehtävää lihaskuntoharjoittelua. Kahvakuulaliikkeiden aikana useat isot kehon lihasryhmät tekevät töitä samanaikaisesti ja syke kohoaa, koska isot lihakset tarvitsevat paljon happea ja ravinteita toimiakseen rasituksen alla. Tämä ei ole tämän kirjoituksen varsinainen aihe, mutta mitä tulee lihaskuntoharjoitteluun, käytettävän vastuksen luonnetta valitessa kannattaisi valita suurin osa ajasta vapaat painot eli kahvakuulat, levytangot tai käsipainot erilaisten koneiden käyttämisen sijaan.

Yhdellä kahvakuulalla saa treenattua läpi kehon suurimmat lihasryhmät. Samasta syystä kahvakuulatreenaaminen onnistuu esimerkiksi olohuoneessa tai muussa tilassa, joka on riittävän avara. Niinpä kahvakuulatreenaaminen voi toimia kiireisten aikataulujen kanssa kamppailevan pelastuksena, sillä muutaman metrin matka treenipaikalle kestää viisi sekuntia ja treenit kestävät alkulämmittely mukaan lukien noin 30-40 minuuttia. Kynnys treenaamiseen on matala.

Isot lihakset töissä

Isot lihakset töissä

Kahvakuulat toimivat lisäksi hyvänä ”hätävarana” kuntosalitreenaajalle, jos lähteminen kuntosalille ei onnistu syystä tai toisesta. Lisäksi jostakin ihmeen syystä tammikuut tuntuvat olevat aina erittäin vilkasta aikaa kunto- ja jumppasaleilla, joten väenpaljoutta kammoksuva voi treenata kahvakuulilla omassa rauhassaan tai aloittaa lihaskuntoharjoittelun kahvakuulilla ja siirtyä kuntosalin asiakkaaksi kuukauden-parin päästä sitten, kun pahin kuntosalien väenpaljous on hellittänyt.

Kahvakuulan valinta

Kahvakuulat ovat suosittuja liikuntavälineitä, minkä vuoksi niitä löytynee useimmista hyvinvarustetuista marketeista. Kevyimpiä kahvakuulia saa kahden tai jopa yhden kilon korotuksilla, mutta etenkin kahdeksan kilon jälkeen kahvakuulien painossa on yleensä neljän kilon korotus.

Useimmiten aloittelevalle naiselle suositellaan käytettäväksi neljän tai kahdeksan kilon kahvakuulaa, kun taas aloittelevalle miehelle suositellaan 12 tai 16 kilon kuulaa.  Kun kuulan ottaa ensimmäisen kerran käteensä, sen paino saattaa hirvittää aluksi. Tästä ei kannata huolestua: kuten sanoin, kahvakuulatreeneissä työskentelevät kehon isoimmat ja vahvimmat lihasryhmät, minkä lisäksi liikkeissä hyödynnetään liikkuvan kahvakuulan liike-energiaa. Ottamalla kuulan käsiensä varaan ihminen ei hyödynnä kumpiakaan näitä asioita. Lisäksi liikkeiden oppimisen ja muun muassa lihaskasvun seurauksena painot alkavat tuntua ennen pitkää kevyiltä.

Suosittelen ostamaan kaksi eri painoista kahvakuulaa, vaikka se kuulostaa ensialkuun oudolta. Painavamman kuulan osoittautuessa liian raskaaksi on aina mahdollista ottaa käyttöön kevyempi, ja kun voimat ja lihakset ovat kasvaneet ja treenit pienemmellä kuulalla alkavat tuntua kevyiltä, on raskaampi kuula heti käyttövalmiina. Jos taas kevyempi kuula on heti alussa liian kevyt tai se muuttuu sellaiseksi ajan kuluessa, sitä voi käyttää edelleen raskaampien, yhdellä kädellä suoritettavien liikkeiden tekemiseen.

Kahvakuulaohjelma

Kahvakuulaliikkeitä on olemassa vaikka millä mitalla, ja osa niistä on sen verran haastavia, että niitä voi alkaa sisällyttämään treeniohjelmaansa joko ammattilaisen ohjauksen tai kokemuksen karttumisen jälkeen. Pyrin kuitenkin valitsemaan tässä kirjoituksessa esittelemäni liikkeet niin, että ne eivät ole vaikeasti opittavissa. Ohjelmassa tulee rasitusta jokaiselle kehon suurelle lihasryhmälle. Kahvakuulan asettamien rajoituksien vuoksi ohjelma on ”kahvakuulapainotteinen” eli se sisältää lisäksi muutamia täydentäviä täsmäliikkeitä kahvakuulapohjaisten liikkeiden lisäksi.

Ohjelma sisältää kuusi liikettä, joita olen demonstroinut kuvallisin ohjein. Ennen ensimmäisen liikkeen suorittamista on syytä tehdä lyhyt, viiden-kymmenen minuutin alkulämmittely, jonka voi suorittaa vaikka kävelemällä kerrostalon portaita ylös-alas tai korttelin ympäri tai mahdollisella kotoa löytyvällä kuntoilulaitteella.

Jokaista liikettä tehdään useampia sarjoja. Kahden yksittäisen sarjan tai liikkeen välillä kannattaa pitää niin kauan taukoa, että kokee olevansa henkisesti ja fyysisesti valmis seuraavaan sarjaan tai seuraavan liikkeen aloitukseen.

Kyykky

Ota kahvan molemmilta puolilta tukeva ote ja tuo se lähelle kehoasi, noin navan korkeudelle. Aseta jalkasi siten, kantapääsi ovat noin hartioiden tasalla ja jalkateräsi osoittavat ulkoviistoon noin 30 asteen kulmassa. Pidä ryhti hyvänä ja katso suoraan eteenpäin. Mene syvään kyykkyyn…

Kyykky ala-asento

Kyykyn ala-asento edestä ja sivusta kuvattuna

…ja nouse sieltä saman tien ylös:

Kyykky yläasento

Kyykyn yläasento edestä ja sivusta kuvattuna

Polvet ovat samassa linjassa jalkaterien kanssa: suoritusta voi helpottaa, kun ajattelee alasmenovaiheessa työntävänsä ”polvet ulos”. Hengitys tapahtuu siten, että ennen alasmenoa vedetään sisään happea ja se puhalletaan pois vasta silloin, kun ollaan takaisin yläasennossa.

Tee kolme kymmenen toiston sarjaa. Lisähaastetta kyykkyyn voi saada pysähtymällä hetkeksi ala-asentoon. Ennen kahvakuulan ottamista mukaan on viisasta tehdä lämmittelyksi kymmenen toistoa pelkällä kehonpainolla siten, että kädet osoittavat suoraan eteen

Etuheilautus kahdella kädellä

Etuheilautus on yksi legendaarisimmista kahvakuulaliikkeistä, eikä suotta: tämä liike harjoittaa hyvin muun muassa takareisiä ja pakaroita

Ota kahdella kädellä kiinni kahvakuulan yläosasta. Jalat kyykyn jalka-asentoa leveämmässä asennossa, jalkaterät osoittavat edelleen ulospäin. Pidä kädet rentoina ja suorina ja vie kahvakuula jalkojesi väliin – polvet menevät tässä asennossa hieman koukkuun ja takareisissä tuntuu venytys. Heilauta sen jälkeen kahvakuula pään tasalle ”työntämällä” pakaroilla ja hyödyntämällä kuulan liike-energiaa siten, että jalat suoristuvat. Katse on eteenpäin koko suorituksen ajan ja ainakin alaselkä pysyy suorana. Uloshengitys tapahtuu kuulan ollessa jalkojen välissä.

Etuheilautus

Etuheilautus sivusta kuvattuna

Tee kolme sarjaa, noin 15-20 heilautusta / sarja. Alkulämmittelyksi tässä liikkessä käy 15-20 ”heilautusta” ilman kuulaa.

Soutu

Tämä yhden käden liike voi olla liian raskas suoritettavaksi painavammalla kuulalla, joten tästäkin syystä kannattaa sijoittaa rahojaan kahteen kuulaan.

Ota yhdellä kädellä kahvakuulan keskeltä kiinni ja seiso ryhdikkäästi selkä suorana, olkapään ollessa alhaalla ja katseen ollessa eteenpäin. Laita vapaa käsi vaikka kyseisen puolen polven seutuville tai vaikka vyötärön korkeudella olevalle tasolle, esimerkiksi sohvan käsinojalle tai pöydän kulmalle. Tällöin menet automaattisesti oikeaan aloitusasentoon. Vedä kahvakuulakättä koukkuun siten, että yrität saada kyynärpään osumaan selkärankaan. Tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta toimii hyvänä mielikuvana liikkeen suorituksesta.

Soutu kahvakuula

Soutu kahvakuulalla

Kuulan painosta riippuen voit tehdä joko kuudesta kymmeneen toistoa / käsi. Tee yhteensä kaksi sarjaa.

Etunojapunnerrus

Tämä liike on ensimmäinen täsmäliike ohjelmaan, sillä en ole keksinyt, miten rintalihaksien järkevä treenaaminen olisi mahdollista kahvakuulalla. Alkuasennossa eli ylhäällä ollaan ryhdikkäästi hartioita leveämmällä otteella maassa olevien käsien ja vapaavalintaisella leveydellä olevien varpaiden varassa. Vaihtoehtoisessa- eli kevyemmässä suorituksessa ollaan puolestaan polvien varassa. Ala-asennossa rinta on lähellä koskea lattiaan, josta punnerretaan rinta- ja ojentajalihaksien avulla itsensä ylös.

Etunojapunnerrus

Etunojapunnerrus kahdella eri tavalla

Tee valitsemallasi tavalla kolme sarjaa. Pituus voi olla esimerkiksi 15-20 toistoa / sarja, mutta jos punnertaminen tuntuu kevyemmältä, ei 30 toistoakaan ole mahdoton ajatus.

Lankku

Lankku on keskivartaloa aktivoiva harjoitus. Tämä liike muistuttaa paljon etunojapunnerrusta, paitsi lankussa ylävartalon tukipisteenä toimivat kyynärpäät ovat suoraan hartioiden alla.

Lankku

Lankkuasento

Yllä olevan kuvan asentoa pidetään kahden sarjan verran niin kauan, kuin jaksetaan. Loppuvaiheessa pidon pitäisi tuntua kovasti keskivartalossa, mikä saattaa aiheuttaa pientä tärinää. Mikäli lankut alkavat kestää yli minuutin, voi kyynärpäitä siirtää edemmäksi esimerkiksi leuan alapuolelle, jolloin suoritus vaikeutuu huomattavasti.

Kauppakassi

Kauppakassi on viimeinen ohjelman liike, joka harjoittaa vinoja vatsalihaksia kiertoliikkeen avulla. Tässä liikkessä kahvakuulaa käytetään vuorotellen molemmissa käsissä siten, että vaihto tapahtuu vartalon edessä. Vaihdon tapahduttua, kuulan ollessa yhdessä kädessä, tapahtuu kiertoliike sivulle ja takaisin, jonka avulla kahva lähetetään jälleen kohti vartalon etupuolta.

Kauppakassi

Kauppakassia tehdään kahden sarjan verran, noin 14-20 toistoa / sarja siten, että molemmille puolille tulee yhtä paljon toistoja.

Yhteenveto

Kahvakuulaohjelman toistot ovat ehdollisia, joten oman jaksamisen ja kahvakuulan painon mukaan toistomäärät voivat olla ehdottamaani suuremmat tai pienemmät. Tärkeintä liikkeiden aikana on hyvä ryhti ja rauhalliset suoritukset. Harjoituksen jälkeen voi juoda vaikka lasin maitoa, jotta lihakset saavat proteiinista rakennusaineita.

Tässä vielä kahvakuulaohjelma listana:

 • 5-10 minuutin alkulämmittely
 • kyykky: 3×10 kyykkyä
 • etuheilautus: 3×15-20 heilautusta
 • soutu: 3×6-10 soutua / käsi
 • etunojapunnerrus valitsemallasi tyylillä: 3×15-20
 • lankku: 2x niin kauan, kuin menee
 • kauppakassi: 2×14-20

Jos haluaa tehdä ”hikijumpan” ja nostaa sykkeitä oikein kunnolla, kannattaa tehdä niin, että tekee vuoron perään yhden sarjan ohjelman neljää ensimmäistä liikettä eli kyykkyä, etuheilautusta, soutua ja punnerrusta ja tekee näin vaikka kolmen-neljän kierroksen verran. Kyseessä on siis niin sanottu kiertoharjoittelu (vaikka henkilö ei varsinaisesti fyysisesti kierräkään ympäri treenitilaa).

Koska videot kertovat enemmän kuin tuhat kuvaa, on alla olevassa videossa on vielä ilman selostusta kuvattuna jokainen tämän ohjelman liike:

Jos ohjelmasta jäi vielä tämän jälkeen jotain kysyttävää, voin vastata mahdollisiin kysymyksiin kirjoituksen kommenteissa. Toivottavasti ohjelmasta on iloa – eihän sitä koskaan tiedä, vaikka kahvakuulailusta tulisi itselle se mieluisin urheilumuoto.

Mukavaa vuoden alkua ja kuulaamisen iloa kaikille!

Aiheeseen liittyvät

1 kommentti

 • Vastaa Kahvakuulaohjelma edistyneemmälle treenaajalle – Kunnon sesonkia 6.6.2016 klo 4:22

  […] Bloggasin vuoden alussa kahvakuulaohjelmasta, joka sopi hyvin aloitteleville kuntoilijoille. Tässä kirjoituksessa esittelen uusia ja astetta vaativampia liikkeitä, joiden suorittaminen toimii hyvänä lisähaasteena aiemmassa kirjoituksessani esiteltyihin liikkeisiin. […]

 • Jätä vastaus