Yhteishyvä
Ruokakulttuuri Ruokamanifesti

Mitä ei kannata vastustaa

22.3.2017

Pääsin osallistumaan S-ryhmän järjestämään suureen ruokakeskusteluun. Tilaisuus järjestettiin maaliskuun alkupuolella Helsingissä. Päivän aikana kuultiin paljon mielenkiintoisia kannanottoja sekä lähitulevaisuuden ennustuksia. Kuuluin itse työryhmään, jonka tehtävänä oli käsitellä eettisyyttä, ekologisuutta sekä vastuullisuustekoja. Tulevaisuuden ennustaminen on todella inspiroivaa ja prosessi alkaa tosiasioiden tunnistamisella.

Why we overestimate the short term and underestimate the long term in one graph. – Bill Gates.

Tulevaisuutta ei koskaan pystytä ennustamaan oikein. Ahti Karjalainen sen tiesi: ”Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen”. Yleensä lähitulevaisuuden merkitystä yliarvioidaan. Yksi tilaisuudessa esillä ollut kysymys oli mitä ruokakaupassa ei myydä enää vuonna 2030.

Todennäköisesti syömme vielä 2030-luvulla hyvin samankaltaista ruokaa kuin tälläkin hetkellä. Jos minun pitäisi sanoa yksi raaka-aine, jota silloin ei enää myydä, vastaisin tonnikala. Veikkaan myös, että hyönteisproteiinilla rikastetut elintarvikkeet löytyvät ruokakaupoista, kasviksia syödään reilusti nykyistä enemmän ja lihatuotteiden kulutus on kääntynyt laskuun. Tämän muutoksen seuraamisen Luonnonvarakeskuksen ylläpitämä ravintotase on erinomainen työkalu.

Ruokailutavat eivät alle 20 vuodessa muutu merkittävästi, mutta suurin myllerrys saattaa olla ruoantuotannon puolella. Tätä muutosta käsittelee esimerkiksi ruokapoliittinen selonteko. Selonteon pohjustuksesi laaditut tutkimukset sekä selvitykset ovat äärimmäisen kiehtovaa luettavaa. Seuraava lainaus on opetushallituksen tuottamasta osaamistarveraportista.

Ruokaketjun toimijoiden on tulevaisuudessa kehitettävä terveellisten sekä eettisesti ja ekologisesti tuotettujen elintarvikkeiden ja ruokaraaka-aineiden tuotantoa. Tuotteiden jäljitettävyyttä on parannettava sellaisten uusien teknologioiden keinoin, joista aiemmissa alaluvuissa on puhuttu. Asiakkaalla on oltava mahdollisuus itse todeta, että tuotteen laatu on todella sitä, mitä luvataan. Tuotteidensa läpinäkyvyydestä, laadukkuudesta, vastuullisuudesta ja turvallisuudesta tunnetulla suomalaisella ruoalla on myös vientimahdollisuuksia.

Toinen tutustumisen arvoinen taustaselvitys on Tulevaisuuden elintarvikkeet -tietopaketti: ruuankulutuksen toimintaympäristöjen muutokset ja tulevaisuuden kuluttajatrendit. Se maalailee aika karujakin uhkakuvia kotimaiselle ruoantuotannolle. Alla esitetyt kuvat on lainattu kyseisestä tutkimuksesta.

Muutos on väistämätöntä, mutta mitä meidän kannattaisi sitten tehdä? Tähän en osaa vastata, muuta kuin että toimialan myllerryksessä osa olemassa olevista tekijöistä lopettaa toimintansa tai menettää markkinaosuuttaan, osa kasvaa ja alalle tulee myös uusia toimijoita. Se on ihan normaalia bisnestä ja kehitys kulkee parempaan suuntaan. Keskustelu on jo avattu ja sinunkin kannattaa osallistua siihen.

Aiheeseen liittyvät

Ei kommentteja

Jätä vastaus