Yhteishyvä
Ruoanlaitto

Jäinen Nice Cream on kesän terveellinen herkku

31.5.2017

Kuten kerroin edellisessä postauksessani, osan kohdalla olisi hyvä kohtuullistaa sokerin käyttöä. Tämä onnistuu suosimalla terveyttä edistäviä ruokavaihtoehtoja, jolloin muiden, kenties vähemmän terveellisten ruokien syöminen voi vähentyä. Yksi tällainen vaihtokauppa sokerin käytön vähentämiseksi on syödä ruokaa nimeltä Nice Cream, josta kuulin hiljattain.

Nice Cream on sorbettia muistuttava, jäinen ruoka, jonka pääraaka-aineena toimii Suomen suosituin hedelmä eli banaani. Annoskoosta riippuen banaaneja laitetaan reseptiin 1 kappale tai enemmän. Kun banaani yhdistetään muihin käyttökelpoisiin raaka-aineisiin, seurauksena on makua pullollaan oleva ruoka, joka sopii niin välipalaksi, jälkiruoaksi kuin kahviherkuksi.

Paitsi toivottavasti oikein lämpimien kesäpäivien viilentävänä herkkuna, Nice Cream on hyvää ruokaa ainakin muutamasta muusta syystä:

Ruokahävikin torjuminen. Nice Creamin pohjaraaka-aineena käytettävät banaanit saisivat olla mielellään niin kypsiä, että niihin on ehtinyt muodostua jo kohtalainen määrä mustia pilkkuja. Kypsymisen aikana banaanin sisältämä tärkkelys hajoaa sokeriksi, minkä seurauksena banaaniin — ja siten Nice Creamiin — tulee lisää makeutta.

Monet suomalaisista ovat tottuneet syömään banaaninsa suhteellisen raakoina, joten jos banaani on ehtinyt ylittää tietyn ”tummuuskynnyksen”, se heitetään biojätteeseen. Täten Nice Creamia tekemällä on myös mahdollista torjua ruokahävikkiä, jos sen raaka-aineena olevat banaanit olisivat muuten vaarassa lentää roskiin. Sama koskee toki myös muita pilaantumisvaarassa olevia kasviksia.

Mielikuvitus. Banaanit ovat käytännössä aina sesongissa jossakin päin maailmaa. Muiksi raaka-aineiksi parhaita vaihtoehtoja ovat tietysti muut kulloinkin sesongissa olevat hedelmät tai marjat. Määrät ja muut raaka-aineet ovat pitkälti mielikuvituksesta ja kasvisten saatavuudesta kiinni. Täyteläisyyttä Nice Creamiin saa pienellä lorauksella kuohu- tai vispikermaa tai avokadolla.

Muita maustajia tai makeuttajia voisivat olla esimerkiksi aitovaniljajauhe, kaneli, lakritsijauhe, erilaiset maustetut proteiinijauheet, kylmä kahvi ynnä muut. Myös erilaiset pähkinät tai niistä tehty voi kuten maapähkinävoi sopivat hyvin Nice Creamin raaka-aineiksi, joten erilaisia raaka-aineita yhdistelemällä saadaan erilaisia ja moneen eri makuun sopivia herkkuja.

Terveellisyys. Hedelmät ja marjat ovat, no, yksiselitteisesti terveellisiä, ja maailmassa on tuskin kovin montaa kunniallista ravitsemustieteilijää, jotka eivät ole tätä mieltä. Lisäksi kypsien banaanien käyttö toivottavasti poistaa tarpeen lisätä resepteihin sokeria, joten moniin muihin jäisiin herkkuihin verrattuna Nice Cream on terveellisempi syötävä myös tästä näkökulmasta. Siksi Nice Creamin suosiminen on yksi mahdollinen tapa pyrkiä vähentämään sokerin käyttöä, jos se johtaa esimerkiksi kermajäätelön syönnin vähentymiseen.

Sopii erityisruokavaliota noudattaville. Nice Creamin valmistuksessa ei tarvitse halutessaan käyttää kermaa, maitoa tai kananmunan osia, joten se sopii syötäväksi myös maitoallergiselle tai vegaanille.

Nice Creamin valmistaminen

Nyt kun olen antanut pohjustuksen Nice Creamiin, on aika kertoa sen valmistamisesta. Seuraavaksi esittelyssä on kaksi, yksinkertaisiin raaka-aineisiin pohjautuvaa Nice Cream -reseptiä.

Marjainen Nice Cream (3–4 palloa)

Tämän kesän marjasesonki lähestyy jo kovaa vauhtia: ensimmäisiä tämän kesän marjoja päästään maistelemaan toivottavasti mahdollisimman pian. Niinpä näin alkukesästä voi olla hyvä paikka pyrkiä tyhjentämään pakastin siellä olevista marjoista, jotta tämän kesän uusille ja tuoreille marjoille saataisiin tehtyä tilaa. Tulevasta marjasesongisa johtuen nyt on oiva paikka käyttää Nice Creamin raaka-aineena esimerkiksi pakastettuja mansikoita, puolukoita, vadelmia — tai kuten tässä reseptissä, mustikoita:

  • 2 (mielellään kypsää) keskikokoista banaania
  • 1–1½ desilitaa eli noin 60–90 grammaa pakastemarjoja (mansikoita, mustikoita, vadelmia tms.)
  • ripaus aitovaniljajauhetta
  • marjoja (koristeluun)

Viipaloi banaanit ja laita ne pakastimeen pakastusrasiassa. Pakastusaika on vähintään 4 tuntia, mutta mielellään vähintään 6 tuntia, sillä muuten valmis nice Cream sulaa melko nopeasti tarjoiluastioissa. Jos muut raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä, sitä tulee kompensoida pakastamalla banaanit entistä jäisemmiksi. Voit laittaa banaanit pakastimeen myös esimerkiksi yön yli tai pidemmäksi aikaa odottamaan valmistushetkeä.

Ota banaanit ja marjat (tässä reseptissä mustikat) pakastimesta ja anna niiden sulaa tarvittaessa noin 5 minuuttia ennen valmistamista. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja seos tasaiseksi (voit käyttää tehosekoittimen sijaan myös sauvasekoitinta). Jaa Nice Cream tarjoiluastioihin ja koristele marjoilla (mansikkaviipaleilla, mustikoilla, puolukoilla). Tarjoile heti.

Marjainen Nice Cream mustikoista

Marjainen Nice Cream mustikoista

Nektariini Nice Cream (n. 2 palloa)

  • 1 mielellään kypsä banaani
  • 1 nektariini (á 100 grammaa)
    • nektariinin sijasta 1–2 persikkaa käy myös!
  • vesimelonia (koristeluun)

Valmistele banaanit kuten yllä olevassa reseptissä. Ota banaani pakastimesta ja anna sen sulaa sillä aikaa, kun poistat nektariinista kiven ja pilkot hedelmän pienempiin osiin (halutessasi voit kuoria nektariinin). Aja raaka-aineet massaksi teho- tai sauvasekoittimella. Laita valmis Nice Cream tarjoiluastiaan (tarjoiluastioihin).

Nice Creamiä voi koristella esimerkiksi kuvioiduilla vesimelonin palasilla

Koristele halutessasi Nice Cream siten, että leikkaat vesimelonista ohuen viipaleen, johon painelet kuvioita pienillä piparkakkumuoteilla. Tarjoile heti.

Nektariini Nice Cream

Nektariini Nice Cream

Yhteenveto

Tässä oli kaikessa yksinkertaisuudessaan Nice Creamin esittely ja valmistaminen. Valmiin Nice Creamin voi myös pakastaa uudelleen pakasterasiassa, jos uudelleenpakastus tapahtuu ilman pakastettujen raaka-aineiden sulattamista ja välittömästi valmistamisen jälkeen. Uudelleenpakastamisen voi tehdä myös mehujäämuotteihin. Syöntikelpoisena pakastettu Nice Cream säilyy ainakin päivän, mutta itse pitäisin valmista Nice Creamin pakastimessa maksimissaan tunteja, jotta siihen ei ehdi kertyä jäähileitä.

Jäätelölläkin on toki paikkansa kesässä, sillä joustavuus ruokavaliossa voi olla eduksi muun muassa painonhallinnan kannalta. Kun kylään tulee vieraita, pullien leipomisen tai suklaan tai jäätelön tarjoamisen sijaan voi joskus kuitenkin kokeilla vaikkapa Nice Creamin tarjoamista. Uskoisin, että vieraat tulevat tykkäämään siitä!

Aiheeseen liittyvät

Ei kommentteja

Jätä vastaus