Yhteishyvä
Liikunta

Pokémon GO ja kumppanit – liikuttavien sovellusten aikakausi on täällä

17.7.2016

Seuraan mielelläni internet-ilmiöitä ja otan osaa niihin niin harrastus- kuin työmielessä. Menneen viikon aikana olen ottanut osaa yhteen tällaisista ilmiöistä. Tämä ilmiö on saavuttanut lyhyessä ajassa ennennäkemättömät mittasuhteet. Näin vanhana korttien keräilijänä ja pelien pelaajana minäkin innostuin, joten latasin puhelimeeni Pokémon GO -nimisen sovelluksen.

Pokémon GO on iOS tai Android-käyttöjärjestelmän omaavilla älypuhelimilla tai tableteilla pelattava, niin sanottu lisätyn todellisuuden peli, jossa ideana on hyvin lyhyesti kuvailtuna toimia pokémonkouluttajana eli trainerina ja kerätä kokoelmaansa mahdollisimman monta erilaista pokémonhahmoa samalla, kun kehittää omaa traineriaan ja pokémonejaan paremmiksi. Peli julkaistiin kymmenen päivää sitten Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Suomessa Pokémon GO julkaistiin virallisesti vasta eilen lauantaina, mutta se ei estänyt ihmisiä lataamasta sovellusta laitteeseensa epävirallisia reittejä ja ryhtymästä pokémonjahtiin.

Tässä vaiheessa saattaa tietysti herätä kysymys, että miten joku Pokémon GO minua liikuttaa?

Vastaus on se, että jos Pokémon GO:n lataa ja sitä alkaa pelaamaan, se nimenomaan liikuttaa. Siis ihan kirjaimellisesti.

Olennainen osa pokémonien keräämisessä ja oman pelihahmon kehittämisessä on liikkua fyysisesti paikasta toiseen esimerkiksi kävelemällä tai pyöräilemällä, sillä pelaamalla peliä pelkästään olemalla fyysisesti paikallaan pelissä eteneminen on pidemmän päälle käytännössä mahdotonta tai ainakin hyvin hidasta. Tämä johtuu siitä, että pelin virtuaalimaailma, jossa liikutaan, perustuu tosimaailmaan ja oikeisiin karttatietoihin. Pelissä olevat tiet, lammikot ja puistoalueet ovat siis löydettävissä myös oikeilta kartoilta. Tästä syystä esimerkiksi vesipokémonien kerääminen on helpompaa, jos pelaaja liikkuu paikkatietoja lähettävän laitteensa kanssa veden äärelle, jolloin kohdalle voi ilmestyä pokémoneja jahdattavaksi. Liikkumista lisää myös se, että pelimaailmasta löytyy ”Pokéstoppeja” (joissa vierailemalla voi kerätä pelissä tarvittavia tavaroita) ja ”Gymejä” eli kuntosaleja (joilla voi taistella omalla pokémonilla muiden pokémoneja vastaan), joita käytetään pelissä etenemiseen ja joiden sijainnit perustuvat elävästä elämästä löytyviin paikkoihin eli yleisimmin joihinkin rakennuksiin, muistomerkkeihin tai kyltteihin.

Tämä kaikki on johtanut siihen, että Pokémon GO:ta pelaavat ihmiset ovat alkaneet liikkua laitteidensa kanssa ympäri maita ja mantuja ja kansoittaneet sankoin joukoin esimerkiksi hyvinä pelipaikkoina toimivia puistoja. Etenkin Gymien lähellä voi nähdä ihmisiä naputtamassa laitteitaan. Trainerit ovat olleet pokémonien perässä jopa siinä määrin, että joihinkin rakennuksiin on evätty pääsy trainereilta pelaamisesta aiheutuneiden kiusallisten tilanteiden vuoksi.

Käyn suhteellisen aktiivisesti kuntosalilla – siis oikealla enkä virtuaalisella sellaisella – mutta muutoin vietän aikaani paljon kotioloissa. Sosiaalisesta mediasta lukemieni tapausten ohella myös minä olen mielestäni oikein hyvä esimerkki Pokémon GO:n liikkumiseen kannustavasta vaikutuksesta: latasin pelin viikko sitten, enkä ole pitkään aikaan ulkoillut niin paljon kuin menneen viikon aikana. Olen liikkunut useita kilometrejä kotini lähiympäristössä etsien pokémoneja ja kierrellen pelipaikkoja. Pelin tiedot näyttävät 31 kilometriä liikkumista, mutta esimerkiksi ajoittaisista paikkatietojen epätarkkuuksista johtuen arvioisin, että olen kävellyt, juossut tai pyöräillyt viikon aikana vähintään sellaiset 20 kilometriä, samalla pelaten.

Iltalenkillä pelaamassa

Lähtiessäni (oikealle) kuntosalille ja tullessani sieltä pois olen mutkitellut polkupyörällä vaihtoehtoisia reittejä ja yrittänyt samalla kartuttaa pokémonkokoelmaani. Perjantaina jopa juoksentelin läheisessä puistossa iltaisella pelireissullani. Edellisestä muutaman korttelin väliä pidemmästä juoksumatkastani on niin kauan aikaa, että en edes muista, milloin vastaavaa on tapahtunut viimeksi. Oikeisiin paikkoihin perustuvien Pokéstoppien ja Gymien kiertäminen on puolestaan lisännyt paikallistuntemustani hurjasti. En esimerkiksi tiennyt kuin vasta pelin ansiosta, että erään rakennuksen seinässä on entisöinnistä muistuttava kyltti, vaikka olen asunut tämän rakennuksen lähimaastossa melkein kuusi vuotta.

Saneerauksesta kertova muistokyltti

Vasemmalla: Pokéstop. Oikealla: saneerauksesta kertova muistokyltti.

Jos kokee olevansa liian vanha pelaamaan tällaisia pelejä ja koko idea tuntuu ihan typerältä, niin jälkikasvun kohdalla tilanne voi olla toinen. Pokémon GO:n tai muiden vastaavien sovellusten pelaaminen on lapsille huomaamatonta liikuntaa ja tapahtuu leikin varjolla. Alakouluikäisen lapsen kanssa voi lähteä ulos ”metsästämään pokémoneja” eli käytännössä lenkille puistoihin tai metsäpoluille, jolloin ulkoilun luonne voi muuttua ihan erilaiseksi pelin tuottamien elämysten myötä. Murrosikäisiä tai vähän vanhempia trainereita on puolestaan tuskin tarvinnut patistella aktiiviseksi, vaikka aikaisemmin niin on saattanut joutua tekemäänkin. Aktiivisuuden lisääntymisen ohella pelin tiimellyksessä voi tutustua uusiin ihmisiin, kun muiden pelaajien kanssa on varmasti yhteinen aihe, jonka tiimoilta riittää keskustelua.

Sanoisin, että pitkästi alaikäisten lasten vanhempien kohdalla Pokémon GO:n kaltaisten pelien suhteen on pyrittävä olemaan kannustava tai oltava tilanteessa itse mukana, vaikka ei varsinaisesti pelaisikaan itse peliä. Kuten monen muunkin asian kohdalla, myös pelaamisessa kannattaa pitää mielessä kohtuus ja muistaa, että tässäkin pelissä voi käyttää oikeata rahaa tavaroiden hankkimiseen. Kannattaa siis pitää huoli, että lasten pelaaminen ei aiheuta luottokorttilaskun loppusummaan sinne kuulumattomia numeroita. Myös liiallisesta peliin uppoutumisesta tulee varoittaa, jotta puhelimen tai tabletin ruutua tuijottaessa ei muodostu vaaratilanteita tai onnettomuuksia, joita on valitettavasti päässyt jo sattumaan ainakin muualla maailmassa.

Suurin osa luonnossa näkemistäni Pokémon GO:n pelaajista on ollut noin 15–25-vuotiaita, tosin näin pelin virallisen julkaisun myötä ikähaarukka kasvanee molempiin suuntiin. Moni on pelannut peliä yksin, mutta olen kohdannut pelin tiimoilta myös useita pariskuntia ja kaveriporukoita. Nuorille pelin synnyttämä aktiivisuus ei ole lainkaan pahitteeksi, ja useimmille se on jopa erittäin suotavaa, sillä tutkimuksen mukaan vain 20% lapsista ja nuorista täyttää liikuntasuositusten tunnusmerkit (tunti liikuntaa päivässä). On siis hyvin mahdollista, että osa urbaanissa ympäristössä kohtaamistani nuorista tai yleensäkin Pokémon GO:n pelaajista liikkuu pelin ansiosta nykyään aiempaa enemmän, ehkä jopa enemmän kuin koskaan. Toki lisääntynyt aktiivisuus tekee hyvää useimmille ihmisille iästä riippumatta, vaikka sen taustalla oleva tapa voi vaikuttaa ensalkuun kummalliselta ja naurettavalta.

Pokémon Go on osa liikunnan murrosta

Pokémon GO ei ole ensimmäinen vastaava, niin sanottuja pelillistämisen periaatteita hyödyttävä sovellus. Jo vuosien ajan ihmiset ovat esimerkiksi voineet juosta ”zombeja karkuun” Zombies Run! -älypuhelinpeliä pelaamalla ja yrittäneet auttaa kuvitteellista kylää ”selviytymään zombien maailmanvalloituksesta” juoksemalla tai kävelemällä elävässä elämässä eri pituisia lenkkejä. Myös monien tuntemat, esimerkiksi juoksumatkojen pituutta ja juoksunopeutta mittaavat sovellukset kuten Sports Tracker voivat motivoida ihmisiä liikkumaan, kun oman kunnon kohoamista voi seurata konkreettisesti vaikkapa juoksulenkkien aikoja vertailemalla tai kun muut sovellusta käyttävät ystävät jakavat tietoja omista liikuntasuorituksistaan.

Sports Tracker

Sports Tracker

Pokémon GO:n kohdalla vastaanotto on ollut kuitenkin ennennäkemätön: peliä ladattiin pelkästään USA:ssa yli 7.5 miljoonaa kertaa ensimmäisen kuuden päivän aikana. Sosiaalisessa mediassa pelin ympärillä on käyty paljon keskustelua, ja esimerkiksi eilen useat ihmiset tuntuivat olevat harmissaan, kun pokémoneja ei voinut metsästää moneen tuntiin suuren suosion aiheuttaman palvelinylikuormituksen takia. Suuri suosio on johtanut myös erikoisempiin ilmiöihin: sovellus kuluttaa paljon akkua, joten esimerkiksi matkalataamisen mahdollistavien varavirtalähteiden myynti lähti hurjaan nousuun Suomessa ja on tehnyt niin varmasti myös muissa maissa.

Aivan kuten työnteko on muuttanut ja tulee muuttamaan muotoaan vuosien saatossa, niin on käynyt ja tulee käymään myös liikunnalle. Itse liikkumismuodot kuten kävely, juoksu, pyöräily tai soutaminen tuskin poistuvat mihinkään, mutta erilaisten aktiivisuutta lisäävien ja käyttäjästä tietoa keräävien älylaitteiden kuten rannekkeiden, sormusten ja kellojen lisäksi myös erilaiset sovellukset tulevat jatkossa olemaan yhä isompi osa ihmisten liikuntatottumuksia, tuoden oman lisänsä liikkumiseen. Jos niinkin yksinkertaisella tavalla kuin ilmaisen sovelluksen lataamalla on mahdollista saada porukkaa liikkeelle niin paljon kuin nyt, minä sanon siihen, että antaa mennä vaan.

Pokémon GO:ta pelaamassa

Pokémon GO:n pelaaminen näyttää tältä

Pokémon GO ei ole ensimmäinen ”liikuttava sovellus”, mutta tällaisista sovelluksista se lienee ensimmäinen vastaavat mittasuhteet saavuttanut, ja on osa murrosta, jossa tekniikka on nousemassa suurempaan asemaan ihmisten liikuttamisessa. Uskon, että tulevaisuudessa tekniikkaa ja liikuntaa tullaan yhdistämään yhä suuremmissa määrin esimerkiksi virtuaalitodellisuuden avulla, jolloin pelaaminen tulee tuntumaan entistä todentuntuisemmalta. Odotankin sitä hetkeä, kun ihmisiä alkaa kävellä kadulla vastaan virtuaalitodellisuuslasit päässä.

Koko kirjoitukseni pointti oli se, että mikään pelin parissa suorittamani liikkuminen ei ole tuntunut kohdallani pakkopullalta, enkä usko näin käyneen muidenkaan kohdalla. Sellainen liikunta, joka ei tunnu liikunnalta, on mitä mainiointa liikuntaa. Monille Pokémon GO on ollut syy liikkua, kun jotkut toiset puhelimesta löytyvät sovellukset ovat olleet tekosyitä olla liikkumatta. Kun ottaa huomioon, että pelkästään lasten ja nuorten liikkumattomuuden yhteiskunnalle aiheuttamien kustannusten on arvioitu olevan jopa 3-4 miljardia euroa vuodessa, eikö olekin parempi, kun iästä riippumatta osa ruutuajasta vietetään ulkona liikkuen eikä kotona istuen?

Jos siis näet puistoissa tai maamerkkien kuten patsaiden luona ihmisiä kävelemässä, tuijottamassa ruutuja ja näpräämässä laitteitaan intensiivisesti, he ovat mahdollisesti pelaamassa – tai siis liikkumassa!

Aiheeseen liittyvät

Ei kommentteja

Jätä vastaus