Yhteishyvä
Kuluttajatieto Ruoanlaitto Ruokakulttuuri

Vaihtoehtoja uunijuureksille

20.2.2017

Etelä-Euroopan normaalia kylmempi talvi näkyy myös kotimaisissa ruokakaupoissa. Lehtivihannesten osalta on esiintynyt paikoittain saatavuusongelmia ja tämä on näkynyt myös hinnoissa. Saatavuusongelmat eivät koske pelkästään Suomea ja Britannialaisen kaupan alan asiantuntijan Teresa Wickhmanin mukaan haaste syntyy kuluttajien ostoskäyttäytymisen muuttumisessa, kun olemme tottuneet saamaan kaupoista salaattia ja kaikkea muitakin kasviksia 52 viikkona vuodessa.

Saatavuusongelmien takia monet meistä ovat joutuneet uudelleen tarkistamaan kulutustottumuksiaan ja sesonkiruokailun edistämisen kannalta tämä voi olla olla positiivinen asia. Jotkut kotimaiset ravintolat ovat kääntäneet nämä haasteet edukseen ja tarjonneet tilalle juureksia ja vielä kaupoista löytyviä kaaleja. Esimerkiksi helmikuun Satokausituotteet tarjoavat varmasti hyviä vaihtoehtoja jäävuorisalaatille.

Kotimaisia juureksia on edelleen tarjolla. Monet meistä saattavat mieltää ne tylsinä vaihtoehtoina, mutta niitä ei ole tarpeen tarjota aina uunijuureksina tai keitoissa.

Pikkelöinnillä kasvisten makua saadaan muutettua helposti. Pikkelöinti ei ole säilöntää, vaan nopea valmistustapa. Pikkelöinti kestää parista minuutista muutamaan tuntiin. Perusideana on, että liemessä on sopivassa suhteessa vettä, etikkaa ja sokeria. Hapokkuutta ja makeutta säädellään etikan ja sokerin avulla.

Säilöntäliemen perusohje on 3 osaa vettä, 2 osaa sokeria ja 1 osa väkiviinietikkaa. Pikapikkelöinnissä sokerin osuus on merkittävästi säilöntäliemiä pienempi. Vaihtelua liemeen saa eri mausteilla ja yrteillä. Vaikka pikkelöinti saatetaan usein liittää kesäruokiin, niin sitä kannattaa hyödyntää myös talvella. Tässä on yksi esimerkki:

Ainekset: 1 iso punasipuli, 2 keskikokoista palsternakka, 1 suuri porkkana, 150g mukulaselleriä

Liemi:

1 dl vettä

1 dl valkoviinietikkaa

1 dl sokeria

6 – 10 mustapippuria

1 laakerinlehti

1 tl korianterinsiemeniä

 

Tee näin:

  • Lisää liemiainekset kattilaan ja kiehauta seos. Anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  • Pilko kasviset sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Juurekset kannattaa leikata aika ohuiksi siivuiksi, jotta ne saa tarvittaessa pienennettyä lautasella tavallisella veitsellä.
  • Lisää pilkotut kasvikset jäähtyneeseen liemeen ja anna niiden maustua huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.
  • Valuta liemi pois ja tarjoile kasvikset ruoan lisäkkeenä.

P.S. Rakenteeltaan kovien talvijuuresten osalta voi olla miellyttävämpi lisätä kasvistet kiehuvaan liemeen ja sen jälkeen jäähdyttää ne nopeasti esimerkiksi parvekkeella. Tässä prosessissa juurekset kerkeävät hieman pehmetä, mutta pysyvät edelleen mukavan napakoina. Vaihtelua makuun saat muuttamalla liemiä. Chilit, pippurit, hunaja, öljyt sekä erilaiset etikat mahdollistavat liemen loputtomat variaatiot.

Aiheeseen liittyvät

Ei kommentteja

Jätä vastaus