Yhteishyvä
Kuluttajatieto Ruoanlaitto Ruokakulttuuri

Vegaaninen pizzaoletettu

1.9.2016

Sain eilen käsiini Härkistä. Alkuviikosta siitä kohuttiin nyhtökauran haastajana, mutta itse en näe niiden välillä kilpailuasetelmaa. Markkina on valtava ja jokainen valmistaja löytää varmasti lähitulevaisuudessa oman kohderyhmänsä. Tuotteiden koostumuksessa sekä ravintoarvoissa on eroja, joista on olemassa jo hyvin laadittuja artikkeleita. Molemmista tuotteista on puhuttu ”jauhelihan” korvaajana, joten kokeilin valmistaa Härkiksestä pizzaa.

Heti kirjoituksen alkuun disclaimer, että teen todella harvoin reseptejä, koska:

A) käytän itse niitä harvoin

B) reseptiikan laatiminen vaatii sellaista ammattitaitoa, jota minulla ei (vielä) ole

C) Internet ja keittokirjat ovat täynnä hyviä reseptejä ja uuden luominen on haastavaa.

Yleensä jos teen kotona pizzaa, niin ehdottomasti suurin osa valmisteluista kuluu pohjan valmistamiseen. Tällä kertaa tein pizzan hetken mielijohteesta, joten jouduin oikomaan tästä työvaiheesta. Tiedän, että hyvä pizzapohja vaatii 3-5 vuorokauden kohottamisen, mutta tällä kertaa eteisessä huutava 3-vuotias muksu vauhditti prosessia. Siksi lopputulos ei ollut paras mahdollinen, mutta se ajoi asiansa torstai-iltana työpäivän päätteeksi. Esimerkiksi tällä reseptillä pizzapohja valmistuu nopeasti ja siitä tulee juuri yksi pellillinen.

Oikaisin myös pizzakastikkeen tekemisessä. Kaadoin purkin tomaattimurskaa (400g) kattilaan ja pilkoin sekaan yhden sipulin sekä valkosipulin kynnen. Lisäsin sekaan kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä, yhden murskatun laakerinlehden, ruokalusikallisen kuivattua oreganoa sekä basilikaa ja teelusikallisen yrttisuolaa. Annoin seoksen kiehua hiljalleen taikinan valmistuksen ajan.

Pohjan ja kastikkeen valmistamisen jälkeen ajattelin, että jos tässä nyt kerran ollaan korvaamassa jauhelihaa, niin tehdään heti kerralla vegaaninen pizza. Nopealla googlettamisella löysin vegaanisen juustonkorvikkeen, joka oli helppo valmistaa itse. Muokkasin hieman reseptiä ja lisäsin sekaan soijakastiketta.

Vegaaninen juustonkorvike:

kaurakermaa (2,5 dl)

valkosipulijauhetta (1 tl)

soijakastiketta (2 rkl)

venhäjauhoja (2 rkl)

Oluthiivahiutaleita (1,5 dl)

Laita puolet kaurakermasta kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sekaan valkosipulijauhe ja soijakastike. Kaada loput kaurakermat pieneen astiaan ja lisää sekaan venhäjauhot. Sekoita seos paakuttomaksi ja kaada ohuena nauhana kiehuvaan kermaan. Keitä seosta hiljalleen noin 10 minuutin ajan, kunnes kastike on suurustunut. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää sekaan oluthiivahiutaleet. Sekoita kastiketta, kunnes hiutaleet ovat sulaneet sekaan. 

Pizzapohjan, -kastikkeen ja juustonkorvikkeen valmistamiseen minulla meni aikaa noin 15 – 20 minuuttia. Samalla uuni oli kerennyt lämmitä 225 asteiseksi.

Kaulitsin taikinan pellille ja kaadoin pizzakastikkeen sen päälle. Pistin sen uuniin paistumaan viideksi minuutiksi. Sillä välin aukaisin Härkis-paketin ja kapris purkin. Härkiksen olomuoto oli aika muhjuinen, mutta osa paakuista oli melko suuria. Maku muistutti, yllätys yllätys, härkäpapua. Puristelin suurimmat palat muruiksi, jotta pizzasta tulisi tasaisempi.

Tämän jälkeen levitin Härkiksen ja kaprikset tasaisesti pizzapohjan päälle. Juustonkorviketta olisi saanut olla hieman enemmän ja pirskottelin sitä ruokalusikalla suoraan kattilasta pizzaan. Löysin jääkaapista pienen palan vegaanista juustoa ja pilkoin sen sekaan. Laitoin pizzan takaisin 225 asteiseen uuniin, jossa annoin sen paistua 15 minuuttia.

raakalätty

Pohja näyttää tummalta jo ennen uuniin menoa, koska vehnäjauhot loppuivat kesken ja jouduin lisäämään sekaan grahamjauhoja.

paistettu lätty

Valmiissa pizzassa juuston korvike on saanut hieman paistopintaa ja myös Härkiksestä tuli rapsakan oloista. Paistettu Härkis mureni suussa jauhelihan tavoin. Seuraavalla kerralla paistan varmaan Härkistä pannulla pienessä tilkassa öljyä suutuntuman parantamiseksi.

Pohdintaa:

Koko prosessissa kesti yhteensä noin 45 minuuttia. Se on mielestäni kohtuu hyvä suoritus olosuhteet huomioiden. Lopputulos olisi varmasti ollut parempi, jos olisin etukäteen perehtynyt aihepiiriin ja käynyt esimerkiksi kaupassa. Tärkein palaute tuli muksulta, joka lievän alkupettymyksen jälkeen (ei saanut haluamaansa kinkku-ananaspizzaa) maistoi ruokaa ja kapristen poisnoukkimisen jälkeen söi ihan reilun annoksen.

Jos tilaisin ravintolassa pizzan ja joku toisi minulle pöytään ”luomukseni” annos saattaisi palata keittiöön aika nopeasti. Näin kotikokkina olen kuitenkin ruokaan tyytyväinen. Se ei räjäyttänyt makuhermoja, mutta se oli tiedossa jo etukäteen. Ruoka oli kuitenkin hyvää. Uskallan väittää, että jos tarjoaisin kyseistä ruokalajia kasviruokaa inhoavalle henkilölle, niin hän ei pystyisi haukkumaan sitä pahaksi. 

Monet perinteiset ruokalajit ovat meille rakkaita ja niihin liittyy vahvoja makumuistoja. Jos valmistaa ”ruoan korviketta”, niin tuskin koskaan pääsee alkuperäisen reseptin tasolle. Uusien makujen totuttelu vaatii kymmeniä maistelukertoja. Siksi uusiin ruokalajeihin kannattaa suhtautua ilman ennakko-oletuksia, eikä niitä kannatta vertailla klassikkoannoksiin. Wikipedian mukaan pizza on yksinkertaisimmassa muodossa uunissa paistettu litteä, usein pyöreä leipä, joka on päällystetty yleensä tomaateilla tai tomaasttikastikkeella, juustolla sekä muilla valinnaisilla täytteillä. Tekemäni ruokalaji sopii juustoa lukuun ottamatta tähän määritelmään, joten kai sitä voi kutsua pizzaksi.

Kävin keskiviikkona 31.8.2016 kaupassa vasta kello 21.00 jälkeen ja Härkistö oli edelleen saatavilla.

Kävin keskiviikkona 31.8.2016 kaupassa vasta kello 21.00 jälkeen ja Härkistö oli edelleen saatavilla.

 

 

 

Aiheeseen liittyvät

1 kommentti

  • Vastaa Lihaksia ja voimaa voi saada myös kasviproteiineja syömällä – Kunnon sesonkia 6.11.2016 klo 23:59

    […] teollisuudeltakaan: tänä vuonna kauppoihin on tullut myyntiin suosittuja Nyhtökauraa ja Härkistä, jotka ovat tuoneet proteiinin lähteiden puolesta kasvisruokailuun lisää vaihtoehtoja […]

  • Jätä vastaus